Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!
Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať.
Potrebujeme:
- 300 g hladkej múky extra
- 200 g polohrubej
- 40 g čerstvého droždia
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 50 g rozpusteného masla
- 3 dl letnej vody
- 1 lyžičku cukru do kvásku
Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo robot na miesenie cesta nemám, kým sa cesto pekne neoddeľovalo od stien misky. Potom som ho ešte ručne premiesila, zakryla kuchynskou fóliou a nechala kysnúť. Po 20 minútach som cesto v miske ponaťahovala od stien smerom ku stredu a opäť zakryla na 20 minút. Potom som na doske urobila z cesta guľôčky tak, že som cesto najskôr rozdelila na 8 trojuholníkov a potom som cesto ako keby naťahovala a zasúvala dovnútra. Potrela som vodou, aby neoschli, prikryla som ich a ešte dvadsať minút nechala kysnúť. Po dvadsiatich minútach som guľôčky opäť ponaťahovala smerom od krajov do stredu a nechala ďalších 20 minút pod fóliou. Guľôčky som potom vyvaľkala do tvaru trojuholníka a vytvarovala postupným rolovaných rožky. Položila som na plech a znovu nechala ešte 40 minút kysnúť prikryté fóliou. Medzitým som zapla rúru na 250 stupňov. Rožky som pred pečením potrela teplým mliekom. Piekla som asi 15 minút. A sú naozaj vynikajúce.
Libuša Sabová